Immunologian tutkimus on keskitetty Suomessa hyvin pitkälti yliopistoille ja niiden yksiköille. Tämän lisäksi löytyy joitakin yksityisiä, kaupallisia yrityksiä, jotka tekevät immunologista tutkimusta esimerkiksi erilaisten teknologian innovaatioiden toivossa tai lääkekehityksen vuoksi. Myös jotkut valtion tutkimuslaitokset, kuten THL tekevät immunologista tutkimusta tai valvovat sen toteuttamista.
Yliopistot ja niiden alaisuudessa toimivat yksiköt
Yliopistoista erityisesti lääketieteelliset tiedekunnat tekevät immunologiaan liittyvää tutkimusta. Suomessa lääketieteellisiä tiedekuntia on viisi ja ne sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Jokaisella yliopistolla on omat painotusalueensa tutkimuksen suhteen ja tutkimusryhmien koot vaihtelevat. Lääketieteellisen tiedekunnan lisäksi myös eläinlääketieteellinen, biotieteellinen ja farmasian tiedekunta voi tehdä immunologista tutkimusta joko itsenäisesti, tai yhteistyössä muiden tiedekuntien kanssa.
Immunologia on laaja ala, mutta tutkimusryhmät toimivat harvoin itsenäisesti, vaan kuuluvat alayksikköinä esimerkiksi mikrobiologian osastoon, jossa tutkitaan immunologian lisäksi bakteriologiaa, virologiaa ja mykologiaa. Tutkimus liittyy erityisesti lääketieteellisissä tiedekunnissa läheisesti myös infektiosairauksiin, niiden syihin ja ehkäisyyn.
Monet tutkimusryhmät yliopistoissa ovat usein kansainvälisiä työpaikkoja, jonne saapuu eri tason tutkijoita ympäri maailman. Monilta tutkijoilta edellytetään tohtorin tutkintoa ja kykyä työskennellä itsenäisesti. Tutkijoiden on myös hyvä hallita erilaisia tutkimustapoja ja -käytäntöjä, jotta oman alan tutkimus edistyy mahdollisimman sujuvasti. Tutkimusryhmät eivät kuitenkaan edellytä kaikilta tohtorin tutkintoa, vaan ryhmissä työskentelee myös laboratoriohoitajia, teknikkoja ja monia muita oman alan osaajia. Osa ryhmistä ottaa myös opiskelijoita osaksi tutkimusta, esimerkiksi opinnäytteen tekoon. Tämä tarjoaakin lisäksi opiskelijoille hyviä mahdollisuuksia päästä näkemään tieteellistä tutkimusta lähietäisyydeltä ja osallistua tieteen tekemiseen opintojen ohessa.
Muut tutkimusyksiköt ja järjestöt
Monet lääketehtaat tarvitsevat immunologista osaamista kehittäessään rokotteita tai uusia lääkkeitä esimerkiksi autoimmuunisairauksiin. Yksityisillä yrityksillä on luonnollisesti kaupalliset intressit, joten tutkimusryhmien rakenne saattaa olla hieman erilainen. Kansainvälinen osaaminen ja korkeatasoinen osaaminen on kuitenkin avainsana immunologisessa tutkimuksessa, oli yksikkö mikä tahansa.
Myös monet tieteelliset järjestöt, potilasyhdistykset ja muut immunologiaan perehtyneet yksiköt voivat järjestää tutkimusta. Näillä yksiköillä ei välttämättä ole samanlaisia laboratorioresursseja käytössään, mutta tutkimus voi perustua esimerkiksi erilaisiin aineistoihin ja teoriaan. Erilaiset review-artikkelit ja kirjallisuuskatsaukset ovat myös mahdollisia ja luonnollisesti niille on myös aina kysyntää.